Var älskarinnans make mördaren?

I januari 1941 hittades den välkände – och ökände – lorden med en kula i huvudet i en Buick utanför Nairobi. Snart 80 år efter det mystiska mordet på Josslyn Victor Hay är fallet fortfarande olöst.

Text: Emma Bergman
Foto: Foto: TT, Wikimedia Commons

Omkring halv fyra på morgonen den 24 januari 1941 körde två afrikanska mejeriarbetare genom regnet på en landsväg utanför Nairobi. Plötsligt såg de strålkastarna från en bil lysa genom mörkret. Det var en Buick som hade kört av vägen och rakt ner i en grop i marken. Framrutan var blodig och när männen tittade in genom bilfönstret såg de en vit man i militäruniform som satt hopkrupen i utrymmet framför förarsätet med ansiktet i händerna.

De utgick från att det skett en bilolycka och hämtade polisen. Väl på plats noterade poliserna att bilen doftade starkt av parfym. De konstaterade att den döde hade ett blodigt sår bakom höger öra, men trots att det syntes hjulspår från en annan bil på marken antog de att det berodde på att mannen slagit huvudet i ratten.

Vid klockan åtta på morgonen lyftes kroppen ut ur bilen och först nu såg man att den döde var den 39-årige lord Erroll, en mäktig politiker med ansvar för kolonins försvar.

erroll1.jpg

Lord Erroll hittades död, skjuten till döds, i sin krockade bil.


Lordens kvarlevor fördes till bårhuset i Nairobi och när man tvättade bort det levrade blodet bakom örat hittade man krutstänk. Först nu insåg man att ett brott hade begåtts. Kulan satt fortfarande kvar inuti huvudet, i hjärnan.

Nu blev det bråttom. Buicken höll redan på att tvättas när polisen kom för att undersöka bilen. Trots detta lyckades polisen säkra vissa spår, bland annat i form av en blodig cigarett, en hårnål och ytterligare en kula som låg bakom gaspedalen.

Polischefen meddelade Kenyas guvernör att lord Erroll hade mördats och bad honom att hålla det hemligt i ett dygn.

erroll3.jpg

Lord Erroll hittades död i utrymmet under bilratten.

Råa och promiskuösa
Redan dagen därpå begravdes lord Erroll under fulla militära hedersbetygelser.

Societeten var där för att ta farväl. Flera av damerna i begravningsföljet var gamla flammor till honom, men hans nuvarande älskarinna, lady Diana Broughton, närvarade inte på begravningen. Hon sades vara alltför nedbruten av sorg. Hennes make Jock Broughton var där och innan graven fylldes igen skyndade han sig fram och kastade ner ett brev från sin hustru på kistan.

Josslyn Victor Hay, den 22:e lorden av Erroll, föddes år 1901 in i en förnäm skotsk adelssläkt. Lord Erroll spåddes en lysande karriär som diplomat innan han kastade bort allt genom en affär med den äldre, gifta lady Idina Gordon.
Paret flyttade till den brittiska kolonin Kenya, gifte sig och skaffade ett gods i Happy Valley – ökänt för de aristokratiska vita bosättarnas promiskuitet och drogmissbruk.

erroll4.jpg
Josslyn Victor Hay, den 22:e lorden av Erroll, var en man med kvinnotycke.


Lorden behandlade sina afrikanska tjänare hänsynslöst och Idina blev ökänd för sina fester där gästerna bytte partners med varandra, så kallade swingerpartyn.

En av parets många gäster, tillika en av lord Errolls otaliga älskarinnor, var den amerikanska arvtagerskan Alice Silverthorne. Hon hade försökt skjuta ihjäl sin make, en brittisk adelsman, på tågstationen Gare du Nord i Paris.
Idina brydde sig inte om sin makes kärleksaffärer. Däremot blev hon oerhört upprörd när han spenderade pengar från hennes privata förmögenhet – och makarna skilde sig.

erroll5.jpg
Alice Silverthorne är en av många som misstänkts för mordet.


År 1928 besökte den dåvarande brittiske kronprinsen Edward Kenya. Kronprinsen och lord Erroll fördes samman av sin gemensamma beundran för fascismen. Lord Erroll iklädde sig stolt de brittiska fascisternas svarta uniform och det gick rykten om att han ville bli Kenyas diktator. Först när Kenyas territorium hotades av Mussolinis och Hitlers maktanspråk vände lord Erroll fascismen ryggen och gjorde en framgångsrik karriär inom det etablerade politiska systemet. När andra världskriget bröt ut satt han på flera viktiga poster inom kolonins försvar.

Känd golddigger
I november 1940 anlände den nygifta lady Diana Broughton till Kenya tillsammans med sin mycket äldre make Jock. Den ickeadliga Diana var känd som en golddigger och hennes make som en fåfäng, ohederlig och kallhjärtad man.

erroll7.jpg

Mördade han lorden? Lord Errolls älskarinnas make, sir Jock Broughton. Här med sin första fru.


Jock Broughton hävdade att han kommit till Kenya för att som lantbrukare göra en insats under kriget. Han var gammal vän med ranchägaren Jack Soames och männen roade sig med prickskytte på Soames ägor. Jock övade med två Coltrevolvrar som han hade fört in i Kenya utan att förtulla.

Diana blev snabbt vän med gods-ägarinnan och partypinglan June
Carberry och tillsammans besökte de den legendariska klubben Muthaiga Club i Nairobi. Här såg man snart Diana och lord Erroll dansa oanständigt tätt sammanslingrade. Till slut konfron-terade Jock lorden och krävde att han skulle hålla sig borta från hans hustru. Lorden vägrade. Bara några dagar senare gjorde Jock en polisanmälan på att hans två Coltrevolvrar blivit stulna.

Men så gjorde Jock Broughton helt om och meddelade Diana att han inte ville stå i vägen för hennes lycka.

Samma kväll var både Jock Broughton och June Carberry på Muthaiga Club ihop med lord Erroll och Diana när paret firade sin kärlek – och Jock skålade i champagne för parets välgång.

Såg svart
Men efter att Diana och lord Erroll lämnat klubben för att dansa vidare ut i natten svartnade Jocks humör. June följde den berusade och förbittrade mannen hem till Broughtons hem, runt klockan två på natten.

June hjälpte Jock uppför trappan och gick sedan och lade sig i ett annat rum. Omkring halv tre hördes ljudet från en bil och röster nedifrån hallen. Det var lord Erroll som släppte av Diana. Därefter körde han iväg – och skulle aldrig mer ses i livet.

Marken kring lord Errolls Buick hann bli söndertrampad innan polisen kunde säkra några spår, men de grävde upp kuvertet från Diana som Jock kastat ner i graven.

Det visade sig dock bara vara ett oskyldigt kärleksbrev.erroll2.jpg
Lady Diana Delves Broughton var lordens älskarinna. Var det hennes man sir Jock Broughton som var mördaren?

Stulen revolver
Jock, som betedde sig märkligt, hade ett uppenbart motiv. Eftermiddagen efter att lord Erroll hittats död eldade han upp ett par skor i trädgården. Skor var dyra och eftertraktade ting i Kenya – och utslitna sådana brukade skänkas bort till behövande tjänare.

På Jack Soames ranch fann polisen kulor och patroner från Jocks skjutövningar. Dem skickade man på kriminalteknisk analys.

Undersökningen visade att kulan som dödade lord Erroll kunde ha avfyrats från en av de revolvrar som Jock anmält som stulen, en Colt med kaliber 32.

I väntan på rättegång låstes Jock Broughton in i Nairobis fängelse. Där fick han ofta besök av lord Errolls gamla älskarinna Alice Silverthorne.
I brist på bindande bevis måste åklagaren bevisa att Jock Broughton smugit iväg från sitt hus, tagit sig nära fyra kilometer bort för att möta lord Errolls bil och dödat honom innan han tog sig hem igen – allt utan att någon märkt att han varit borta.

Jock själv hävdade att han var alldeles för gammal och skröplig för att klara av något sådant.

Låstes in
Åtalet mot Jock kom i slutändan att hänga på de ballistiska bevisen och till hans stora lycka var hans försvarsadvokat, Henry Morris, expert på eldvapen. Morris lyckades skapa tvivel kring mordvapnet och menade att två olika vapen kunde ha avfyrats in i lord Errolls bil.

Jock Broughton kunde lämna rättssalen som en fri man. Han var fri men utfrusen. Hans gamla vänner vände honom ryggen och efter att även
Diana brutit med honom återvände han ensam till England i december 1942. Där valde han att begå självmord med hjälp av en överdos av
morfin.

Diana stannade i Kenya, trots att hon stämplats som en femme fatale som förstört kolonins goda rykte. Hon gifte sig med kolonins främste adelsman och levde i rikedom fram till sin död år 1987.

 

erroll6.jpg

 

Fler teorier: Ratad älskarinna eller politiskt motiv?


Det finns en uppsjö av teorier om lord Errolls död. Var det Alice Silverthorne som dödade lorden av svartsjuka? Hon tog livet av sig sju månader efter hans död. Var det ett sätt att få förenas med honom i evigheten?

Andra pekar ut lady Diana Broughton. Efter firandet på Muthaiga Club skulle lord Erroll ha sagt till henne att hon var för fattig för att han skulle vilja gifta sig med henne. Ursinnig sköt då Diana ihjäl honom, och hennes väninna June Carberry gav henne ett falskt alibi.

Den klumpigt skötta polisutredningen har gett upphov till konspirationsteorier att spår avsiktligt sopades undan. En del menar att Storbritanniens underrättelsetjänst MI6 likviderade lord Erroll.

Lordens fascistsympatier och Kenyas strategiska läge hade gjort honom till
en säkerhetsrisk. Enligt denna teori arbetade Jock Broughton för den brittiska underrättelsetjänsten. Andra menar att det tvärtemot var de engelska fascisterna som mördade lord Erroll som hämnd för att han svikit deras sak.

Eller var lorden helt enkelt en dubbelagent som mördades av nazisterna för att skydda viktig information de låtit honom ta del av?

 

erroll8.jpg

Samma år som lady Diana Broughton dog gick filmen White mischief upp på bio. Där skildras både lord Errolls död och det vilda livet i Happy Valley.

Publicerat