Mysteriet Teresita Basa: Spöket som avslöjade sin egen mördare

I februari 1977 mördades den 47-åriga Teresita Basa brutalt i sin lägenhet i Chicago. Som månaderna gick och polisen famlade i mörkret beslöt Teresitas ande att själv gripa in.

Text: Emma Bergman
Foto: TT, Getty Images

Natten den 11 juli 1977 satt den filippinska undersköterskan Reme Chua i omklädningsrummet på Edgewater Hospital i Chicago och pratade med sina arbetskamrater när hon plötsligt hajade till. Hon såg sin kollega Teresita Basa stå framför sig. Det var omöjligt – Teresita hade varit död i ett halvår. 

Ingen av de andra kollegorna som befann sig i rummet såg någonting.

Under de följande arbetsdagarna fick Reme Chua både förbryllade och arga blickar från sina kollegor. De anklagade henne för att låtsas vara den omtyckta och saknade Teresita Basa och menade att hon plötsligt härmade den dödas sätt att tala, gå och röra sig.

Reme Chua själv förstod inte vad -arbetskamraterna pratade om. Det var otänkbart att hon skulle göra något sådant – och dessutom hade hon ju knappt känt den döda. Ursinnig gick hon till chefen för att klaga, och det stormiga samtalet slutade med att hon fick sparken.

Teresita Basa föddes år 1929 i en aristokratisk familj på Filippinerna och utbildade sig till pianist. Efter en förälskelse som slutade med krossat hjärta beslöt sig Teresita för att börja om på nytt i USA. 

Hon fick snabbt många vänner, utbildade sig till undersköterska och fick arbete på Edgewater Hospital i Chicago.

Teresita bodde på femtonde våningen på 2740 North Pine Grove Avenue, och på kvällen den 21 februari 1977 vällde ett moln av stickande rök fram under hennes dörr.

Byggnaden evakuerades och rök-dykare kröp in i lägenheten med brandsprutor.

Det brann i sovrummet på en madrass som såg ut att ligga på en hög med kläder. När en brandman lyfte bort en bunt glödande tyg för att komma åt att släcka ordentligt såg han plötsligt ett knä och sedan ett bröst.

GettyImages-1081626138.jpgMördaren avslöjades bland annat av att han gav bort Teresita Basas smycken till sin flickvän.

 

Mystisk lapp

På golvet låg en finlemmad naken kvinna. Hon var svårt bränd på båda sidor av kroppen men ansiktet och det mittersta området ner till knäna hade skonats av lågorna. Nacken var bruten och hjärtat genomborrat av en kökskniv som var inhuggen ända ner till skaftet.

Polisen fruktade att det rörde sig om en sexualmördare som skulle slå till igen.

Obduktionen visade dock att Teresita Basa inte blivit våldtagen. Förmodligen försökte mördaren förvilla polisen.

Gärningsmannen hade vänt upp och ner på lägenheten i jakt på värdesaker och stulit smycken. Polisen hemlighöll både smyckesstölden och det faktum att den döda inte blivit våldtagen. Det skulle göra det enklare för polisen att avfärda män som sökte upp polisen och avgav fals-ka bekännelser.

Teresitas dörr var inte uppbruten och utredarna, Joe Stachula och Lee Epplen, antog att hon känt gärningsmannen och själv släppt in honom.

I lägenheten hade poliserna hittat en lapp där hon skrivit: ”Skaffa biljetter för A.S.”

Vem eller vad var A.S.? Fanns det något samband med mordet?

Poliserna fann ingen i hennes närhet och bekantskapskrets som kunde ha velat skada den varmhjärtade Teresita. Utredningen kom inte vidare.

I början av augusti fick Joe Stachula veta att en Reme Chua som arbetat på sjukhuset hade något att berätta. Han åkte till en välbärgad villaförort där Reme och hennes man, -läkaren José, bjöd in honom i vardagsrummet.

José frågade nervöst:

– Säg mig, herr detektiv, tror ni på det ockulta eller på exorcism?

– Som polis har jag upplevt många märkliga saker, doktorn, svarade Joe Stachula så neutralt han kunde.

Edgewater_Hospital_Chicago_8551.jpgSjukhuset där både Teresita Basa och Reme Chua arbetade är idag nerlagt.

 

Inget minne

José förklarade att vad han hade att säga var så konstigt att han inte velat gå till polisen tidigare.

Kvällen den 16 juli hade paret Chua suttit i vardagsrummet när Reme plötsligt rest sig upp och lämnat bordet. Hon hade haft ett märkligt uttryck i ansiktet. Hon hade gått in i sovrummet och lagt sig. Där hade hon legat och stirrat i taket när hon plötsligt börjat snyfta okontrollerat.

För att få kontakt med Reme frågade José vad hon hette. ”Ako ’y Teresita Basa” kom svaret, ”jag är Teresita Basa.” 

Rösten var underlig och dessutom talade Reme tagalog. Det är ett av de många språk som talas på Filippinerna men det var inte paret Chuas modersmål.

”Doktor Chua, jag vill be dig om hjälp. Att stoppa den som dödade mig. Ring polisen och berätta för dem vem som dödade mig. Jag får ingen frid innan de vet.”

José kallsvettades, vem var kvinnan i sängen? Men efter en stund kom Reme tillbaka till sig själv – och hon mindes inte det som precis hänt.     

Teresita Basa besökte sedan Reme Chuas kropp två gånger till utan att denna mindes något efteråt.

Teresita bönföll José Chua att kontakta polisen men han sa att han måste ha bevis för att bli tagen på allvar.

Teresita snyftade ”Mamma, mamma, snälla hjälp mig!”

José fick själv tårar i ögonen. Han tog hennes hand och sa mjukt på tagalog.

”Berätta, Teresita. Berätta allt för mig och jag ska göra allt jag kan för att hjälpa dig. Vem dödade dig?”

”Alan Showery”, sa Teresita. ”Han dödade mig, han dödade mig, han dödade mig.” Showery var vaktmästare på sjukhuset, och Teresita hade sett honom som sin vän. Hon hade släppt in honom i sin lägenhet. Hon berättade att Alan Showery stulit en ring och ett hängsmycke som han sedan gett till sin sambo.

 

Våldsamt förflutet

Teresita namngav en släkting som bodde nära Chicago och som kunde identifiera smyckena. Joe Stachula var chockad över hur många detaljer som stämde, och för att testa José Chua frågade han om Teresita Basa berättat att hon blivit våldtagen.  Men José Chua nekade bestämt till att det skulle ha hänt.

Varken Stachula eller Epplen visste vad de skulle tro om paret Chuas berättelse. Det var också första gången som Alan Showerys namn dök upp i utredningen. Men hans initialer stämde med lappen som hittats i lägen-heten och de beslöt att syna honom närmare i sömmarna.

De fann att Showery hade ett våldsamt förflutet och att han stal värdesaker från patienterna på sjukhuset. Dessutom bodde Showery nära Teresitas lägenhet. 

När poliserna började fråga ut Alan Showerys arbetskamrater fick de veta att han sagt att han skulle gå över och laga Teresitas tv samma kväll som hon blev mördad. Så kvällen den 11 augusti gick Stachula och Epplen hem till Showery och hans höggravida flickvän.

 

Erkände rånmord

Alan Showery sa sig vara angelägen om att hjälpa polisen och följde villigt med till stationen. Först nekade Showery till att överhuvudtaget ha varit hemma hos Teresita men när poliserna sa att de hade bevis ändrade han sig. Han hade varit där för att fixa tv:n men han hade saknat ett verktyg och gått hem igen.

Poliserna frågade nu ut den intet ont anande flickvännen separat och hon avslöjade att pojkvännen ljög på en rad viktiga punkter.

Hon visade även en ring och ett hängsmycke som Alan Showery gett henne som en försenad julklapp. Släktingar till Teresita kände igen hennes smycken.

Överväldigad av bevisen erkände Alan Showery att han rånmördat -Teresita och sedan lagt ut villospår.

Men när han ställdes inför rätta i januari 1979 hade han ändrat sig och bedyrade sin oskuld.

Åklagaren försökte hålla paret Chuas mystiska vittnesmål utanför rättegången av rädsla för att det skulle få åtalet att verka bisarrt.

Försvarsadvokaten kallade däremot upp Reme Chua i vittnesbåset.

Han försökte göra gällande att Reme var en obalanserad kvinna som hade ett horn i sidan till Alan Showery och därför lurat i polisen en fantastisk historia.

Showery skulle därefter ha pressats till att bekänna ett brott han aldrig begått. Advokaten påstod också falskeligen att de smycken hans klient gett sin flickvän inte var -Teresita Basas. 

I slutet av rättegången var hälften av juryn övertygad om Alan Showerys oskuld och en ny rättegång måste därför hållas.

I väntan på att skuldfrågan skulle prövas på nytt tillstod han oväntat brottet. Det sägs att Teresita Basas ande besökt honom.

Men trots det grova brottet satt han endast fem år i fängelse.

Fyrtio år senare orsakar mysteriet Teresita Basa fortfarande huvudbry för alla de som försöker hitta en naturlig förklaring till paret Chuas berättelse