Besatt - Sara Stina sålde sin själ till demonen

I 2 000 år har demonen Legio hemsökt mänskligheten. Första gången han nämns är i Matteusevangeliet när han slåss mot Jesus. Men i slutet av 1700-talet dyker denna demon upp i Hässelbyholm. Och denna gång har han intagit en liten flickas kropp …

Text: Andreas Jemn
Foto: Foto: Digitalt Museum, Nordiska museet, Wikimedia Commons, World of Exorcism

När Jesus kom fram till foten av berget Gerasa i dagens Jordanien vände han sig mot folksamlingen, svepte med handen och bad dem stanna. Han ville ensam företa sig den mödosamma vandringen mot bergets ökenkarga topp i den gassande värmen.


Väl där uppe möttes han av ett stort gravfält och mitt i detta kommer en ranglig och naken gestalt mot honom. Det är en man och han verkar fullständigt från vettet. Men Jesus blir inte rädd. Han möter mannen, som stirrar tillbaka med eldhärjade ögon.

Och det är inte mannen som talar. Utan någon annan. För denne någon heter Legio och är en demon som sänts ut av den onde själv – med uppdrag att förgöra mänskligheten och allt det goda som finns hos människ-orna, i alla fall enligt Bibeln.

Jesus blev inte rädd för mannen, inte ens när demonen talade genom hans mun. Och det blev en tvekamp mellan mörkret och ljuset som fick åskmolnen att dra fram över himlen och människorna långt nere vid foten av berget att fly mot bebyggda trakter.

Enligt evangelisterna Matteus och Lukas lyckades Jesus till slut befria mannen, som följde med honom nerför berget för att möta människorna. Och alla blev förvånade eftersom galningen för några år sedan försvunnit naken upp för de karga klipporna för att leva bland gravarna. Det var ingen hemlighet att han förmodligen var besatt.

demon3.jpg

Jesus driver ut Legio ur mannen på berget.


Under 2 000 år av västerländsk historieskrivning har denne Legio dykt upp titt som tätt över hela världen. Även i Sverige. För hösten 1792 rullades en präktig skandal upp i den svenska kyrkan.

Allt började en morgon i maj 1781, när 5-åriga Sara Stina Schultz var på väg till bagaren i sörmländska Hässelby-holm. I fickan hade hon fem daler kopparmynt. Det var en plaskig och lite halvvarm vårmorgon. Förmodligen lördag, för det var så Sara Stina mindes den här dagen långt senare.


När hon steg in genom dörren till bagaren stack hon handen i fickan och upptäckte att pengarna var borta. Paniken spred sig genom Sara Stinas inre. Hennes ögon rusade runt. Hon for ut på gatan och tittade överallt. Men där fanns inga pengar, och i hennes spår fanns bara lera och vatten-pölar. Det skulle nog inte gå att hitta några pengar. Och hem vågade hon inte gå, inte efter att ha blivit av med pengarna.

demo1.jpg

Hässelbyholm var ett litet samhälle med enkla människor och en galen godsherre på slottet.

Mörk gestalt
För ett ögonblick sedan hade allt varit bra, men nu kände Sara Stina bara mörker. Så hon gick ner mot Mälarens strand, ställde sig på bryggan och stirrade tomt ner i det svarta vattnet. Sedan bestämde hon sig för att ta sitt liv och kastade sig ner i det mörka, kalla vattnet.

Snart sjönk hon neråt, allt djupare, och lungorna tömdes på syre. Det började susa i huvudet och livet rann långsamt ifrån henne. Hon tittade uppåt mot den gröna ytan och solen som bröt genom vattenytan. Så plötsligt blev en mörk gestalt synlig där uppe. Sara Stina tänkte inte så mycket, men så drog han upp henne till ytan och satte hennes lilla späda kropp på bryggan och böjde sig ner.

Sara Stina kunde inte se hans ansikte. Han var som ett svart töcken under en mörk kappa. Men i handen hade han fem daler kopparmynt. Och Sara Stina skulle få dem, om hon den dagen hon fyllde 16 år gav sin själ åt honom. Det var inget svårt beslut för en 5-åring.

En stund senare kom hon glatt hem till sina föräldrar med brödlimporna från bagaren som om ingenting hade hänt.

Drogs dit
Åren gick och Sara Stina glömde helt bort den där dagen på bryggan när hon var 5 år gammal.

Men så kom dagen då Sara Stina fyllde 16 år. Hon följde med sin far Jakob när han gick till smeden. Hon följde alltid sin far. Han var snäll, till skillnad från hennes mamma.

Pappa och smeden stod och pratade och Sara Stina smög in i hans verkstad. Där var varmt och elden glödde mitt i det smutsiga rummet. Sara Stina gick fram mot glöden, för något drog henne dit. Och plötsligt steg en gestalt ut från eldens hetta och hon mindes allt från dagen på bryggan. Det var Legio.
Han hade kommit för att hämta hennes själ. De hade ett kontrakt. Sara Stina blev livrädd och vägrade, men Legio var bestämd. En överenskommelse går inte att bryta, framför allt inte med honom.

Väsande ljud
Det dröjde inte länge innan alla i Hässelbyholm märkte att Sara Stina var förändrad. Hon hade blivit väldigt elak och hennes ögon kunde börja lysa i klaraste rött. När prästen kom på besök började hon tala arameiska och klassisk grekiska. Och det blev för mycket för människorna i Hässelbyholm, som började undvika henne.

Men det fanns en person som inte blev rädd, snarare nyfiken. Och det var landshövdingen på godset, Sven Liljencrantz. Han var nästan som besatt av allt ockult och hade läst allt

av mystikern Emanuel Swedenborg och hans tankar om andeutdrivning. Liljencrantz började nysta i fallet och skrev ett brev till prästen Johan Tybeck, känd för att vara sin tids kanske främsta följare av den stora mästaren Swedenborg. Ändå var Tybeck inte helt övertygad när Liljencrantz brev damp ner. Men plikten fick honom att resa till Hässelbyholm för undersöka saken.

Tybeck kom till Hässelbyholm en söndagseftermiddag i september.
Liljencrantz stod på trappan. Han var uppspelt och bjöd in sin yngre gäst. Tybeck var en reslig gestalt med mörka, gåtfulla ögon, medan landshövdingen var en satt och livlig liten karl.

Redan dagen efter begav de sig hem till familjen Schultz. Där var dunkelt, tomt och luktade damm och sjukdom. Johan ställde sig mitt i rummet, som verkade tomt. Men han kände sig iakttagen, som om något kröp in i själen på honom. Så hörde han väsandet. Det kom uppifrån, så han vände blicken upp mot taket.

Där hängde en ung kvinna upp och ner. Det var Sara Stina, halvnaken med det långa håret hängande och rödglödgade ögon. Hennes väsande skar genom luften och Tybeck, som blev livrädd, försökte behålla fattningen.

Han bad henne komma ner, men hon skakade på huvudet. Sara Stina svarade på grekiska, han gjorde detsamma och sedan fortsatte de på latin och slutligen arameiska, men där stod sig prästen slätt inför den enkla torparflickan.

Tuggade fradga
Tybeck hade en arsenal för att be-kämpa demoner med sig: Bibeln, vigvatten och ett stort silverkors. Han kastade ut bibeltexterna, stänkte vattnet och hytte med korset mot flickan. Och hon svarade med skakningar och föll till golvet och började tugga fradga i raseri.

Efter en lång kamp somnade hon utmattad på golvet och Tybeck såg till att hon kom till godset. Föräldrarna såg sitt enda barn försvinna med landshövdingen och den främmande prästen. Väl på godset låste Johan Tybeck in sig med Sara Stina.

Men kanske var platsen inte den bästa. Hässelbyholm har sedan vikingatiden varit en hemsökt plats, i alla fall enligt dem som kommer därifrån. En gammal hednisk borg brändes ner av borgherren själv på 900-talet och sedan dess går han och hans dotter igen på markerna.

Platsen passade Legio perfekt. Hans grepp om Sara Stina blev starkare och prästens exorcism alltmer vågad. Varje natt stod ett nytt slag när Tybeck använde alla till buds stående medel. Flickan svävade genom luften och morrade, och fönsterluckorna slog medan Legio gjorde allt för att behålla sitt grepp.


Sara Stina slet av sina kläder och kravlade sig fast mot Tybeck, som hela tiden försökte prata med Legio. Det var då han förstod att det var samma demon som Jesus mött på Gerasa.

Så genom Bibeln och evangelierna, Lukas och Matteus, kunde Tybeck ta sig an monstret.

Till slut lyckades Tybeck, precis som Jesus. Men då var Sara Stina nästan död och fördes till sjukhus i Stockholm. Och när läkarna kom underfund med vad som hänt ställdes landshövdingen och Tybeck inför rätta. Den svenska statskyrkan var rationell – exorcism och annat hokuspokus hade ingen plats där. Inte heller spelade det någon roll att människorna i Hässelbyholm vittnade till deras fördel. Tybeck togs ifrån sin prästtitel och Liljencrantz fick skämmas.

Sara Stina vårdades på sjukhus en tid innan hon återvände hem till sin far. Hon pratade aldrig om det som hänt. Och efter några år verkade hon helt återställd och levde ett normalt liv.

Legio fick se sig besegrad av Tybeck, precis som av Jesus på Gerasa. Men demonen verkar omöjlig att helt besegra, för om man ska tro legenden så återkommer han genom historien, på många platser i nästan alla länder. Alltid med samma mål: att krossa godheten och bana väg för ondskans rike.

 

Legio eller Legion?
Myten om Legio dyker först upp i Matteusevangeliet och har sedan varit
en diskussionsfråga i snart 2 000 år. Enligt vissa översättningar talar demonen ur den hemsökte mannens mun om att de är en hel armé av demoner och därför kallas för Legion istället för Legio. I andra översättningar är det en demon som rätt och slätt heter Legio.

Den här demonen är kanske den största kändisen bland forntida demoner. Legio har dykt upp lite varstans i populärkulturen, inte minst hos Stephen King. Sara Stina själv vittnade om att demonen var en ”person” och hette Legio – men liknar mycket den bibliske Legion eller Legio.

Ännu ett känt fall
Anneliese Michel var en tysk kvinna som, precis likt Sara Stina påstod sig, blivit besatt av demoner när hon var 16 år, på 1970-talet. Anneliese hävdade att det fanns sex demoner i henne. Och det kan stämma överens med bibeltolkningar av Matteusevangeliet – Legion är faktiskt plural. Och Legion har enligt Bibeln uttalat att han är många. Anneliese genomgick en exorcism som hon inte överlevde. Prästen ställdes inför rätta och en debatt kring katolicismen och dess utövande av exorcism rasade.

 

demon2.jpg

Exorcism idag
Den katolska kyrkan använder sig fortfarande av exorcister, även dess svenska gren. Vem som är svensk exorcist bestäms av den katolske biskopen i Sverige. I hemlighet väljer han en präst som sedan utför dessa handlingar efter tillstånd av den som säger sig vara besatt. Numera måste också medicinsk personal vara på plats.

Över hela världen har också den katolska kyrkan sett en ökning av behovet av exorcism, inte minst i USA.

Publicerat