Sidney Reilly var verklighetens James Bond

Han var James Bond – långt innan Agent 007 såg dagens ljus. Kvinnokarlen Sidney Reilly hann jobba för flera olika länder innan han sköts ihjäl på order av Stalin. Idag är ”The Ace of Spies” ihågkommen som en av världens mest effektiva och spektakulära spioner – genom tiderna.

Text: Jon Forsling
Foto: Getty Images, TT, Wikimedia Commons

London, 1909. En man anlände till chefen för den brittiska säkerhetstjänsten. Han hade med sig en mapp med tyska superhemliga dokument som han stulit genom att strypa en säkerhetsvakt på en vapenfabrik i Essen och sedan flytt genom natten.

Han var redan ett legendariskt namn inom spionkretsar: välklädd, charmig, modig, listig – och en kvinnokarl av rang. En James Bond på riktigt, men Sidney Reilly – ett av många alias han använde genom åren – var ingen karaktär. Han var en människa av kött och blod och räknas idag som en av historiens mest framgångsrika spioner. Genom åren spionerade han åt flera olika nationer, och när han avrättades 1925 hade han gjort sig väl förtjänt av ett hedrande epitet.

”The Ace of Spies”: Spionernas ess.

Spioner verkar i det dolda, och få har lyckats dölja sin verkliga identitet som Sidney Reilly. Än idag – snart 100 år efter sin död – är det som att han är omöjlig att fånga.

Ingen kan säkert säga var och när han föddes – eller ens vad han hette som nyfödd. Själv påstod han sig vid olika tillfällen vara son till en irländsk sjökapten, en irländsk präst, en rysk aristokrat och en polsk jordägare – men mycket tyder på att han föddes som Sigmund Rosenblum i det som är nuvarande Ukraina 1874. 

Han var sannolikt född utom äktenskapet som ett resultat av en kärleksaffär mellan modern och hennes judiske läkare. Att hans pappa inte var hans biologiske far upptäckte Sigmund först i vuxen ålder. Detta gjorde honom så upprörd att han fejkade sin egen död, varpå han emigrerade till Sydamerika från sin hemstad Odessa.

Reilly_masterspyserial.gif

Illustration från The Evening Standards serie om spioner. Här ses Sidney Reilly, klädd som en rysk polis, bluffa sig igenom en av Röda arméns kontroller. 

 

Inre cirkeln 

Inte ens fyllda 20 år bosatte sig Rosenblum i Brasilien, där han började kalla sig för ”Pedro” och tog diverse ströjobb – bland annat som hamnarbetare och kock – för att klara livhanken. Men 1895 dök han plötsligt upp i London med ett brittiskt pass under namnet ”Sidney Rosenblum”, och som så mycket annat med mästerspionens liv är det oklart hur detta gick till.

Mycket tyder på att Sidney redan hade börjat jobba som spion åt den brittiska underrättelsetjänsten vid det här laget. Genom att inleda ett sexuellt förhållande med Ethel Boole, en ung, brittisk författare som umgicks med anarkister i London, kunde han infiltrera deras inre cirkel. 

Eth and Sid.jpg

Ethel Voynich, född Boole, sägs ha haft ett förhållande med Sidney Reilly. 

Sidney Reillys tyska pass från 1918, utfärdat under namnet George Bergmann. 

 

Det finns också misstankar om att Sidney rånmördade två italienska anarkister på ett tåg i Frankrike i slutet av 1895. Ett brutalt brott – men han skulle snart visa sig kapabel till fler mord.

1897 började Rosenblum sälja en mirakelmedicin som han påstod kunde bota en mängd olika åkommor, och en av hans kunder var en njursjuk, förmögen präst vid namn Hugh Thomas. Rosenblum inledde snart ett förhållande med prästens unga fru Margaret, och hon övertygade sin make att ändra sitt testamente och göra henne till ensam arvinge. En dryg vecka efter att detta gjorts hittades prästen plötsligt död, och hans dödscertifikat undertecknades av doktor ”T W Andrew”.

Kort därefter gifte sig Sidney med den numera stenrika Margaret, och allt tyder på att paret låtit förgifta den stackars prästen – det finns nämligen inga bevis för att någon ”T W Andrew” jobbade som läkare i London vid den tiden.

1898 fick han ett nytt alias av den brittiska underrättelsetjänsten: Sidney George Reilly. Under detta namn begav han sig till Ryssland som ”affärsman” för att spionera för britternas räkning, men istället anlitades han av en annan underrättelsetjänst – den japanska. Japan och Ryssland skulle snart hamna i krig med varandra, och Reilly rekryterades av en japansk general för att samla information om ryska trupper och militära strategier. 

Mansfield_Smith-Cumming.jpgUnder våren 1918 svors Sidney Reilly in som agent i brittiska underrättelsetjänsten av sir Mansfield Smith-Cummings med uppdrag att infiltrera Ryssland. 

 

Spelade dubbelt 

Under de kommande åren bodde Reilly i Sankt Petersburg och jobbade som dubbelagent åt både Japan och Storbritannien. När det rysk-japanska kriget bröt ut 1904 började ryska myndigheter misstänka honom, varpå han flydde till Japan (tillsammans med en okänd ung kvinna, bör tilläggas) och mottogs som en hjälte. 

I början av 1900-talet bodde Reilly bland annat i Frankrike och Tyskland, där han infiltrerade en tysk vapenfabrik för britternas räkning. Vid ett tillfälle ströp han en säkerhetsvakt till döds – och stal hemliga ritningar som han sedan flydde med i natten.

När första världskriget bröt ut var Reilly stationerad i USA, där han öppnade en vapenfirma. Trots att Ryssland och Tyskland låg i krig med varandra började han exportera vapen till båda nationerna samtidigt (!), men när USA gick med i kriget 1917 tvingades han sluta med det.

 

Låg profil 

För att försörja sig började Reilly nu spionera för britternas räkning igen
– och begav sig till Ryssland för sitt mest vågade uppdrag hittills: att störta den nybildade bolsjevikregeringen, med Vladimir Lenin i spetsen.

Sin vana trogen använde han sig av en kvinna för att iscensätta sin plan. Reillys idé gick ut på att ta hjälp av det röda lettiska gardet och tillfångata den bolsjevikiska regeringen när denna sammanträdde på Bolsjojteatern i Moskva. Hans dåvarande älskarinna, Jelizaveta Otten, hjälpte honom med kontakter inom det lettiska gardet, men strax innan kuppen skulle genomföras gjorde den ryska säkerhetstjänsten en rutinkontroll hemma hos henne och kunde avslöja alltihop. 

Sidney Reilly efterlystes i rysk media men lyckades fly landet via Finland och Sverige.

Efter kriget höll han en relativt låg profil i några år, men äventyrslusten kom tillbaka – och skulle visa sig bli ödesdiger.

RossijaLubjanka.jpgDet ryska fängelset Lubjanka.

 

I februari 1925 lyckades den sovjetiska säkerhetstjänsten lura Reilly till Sovjetunionen genom att utge sig för att vara en revolutionär grupp som ville göra ett nytt försök att störta bolsjevikerna. Han greps och fördes till ett fängelse i Moskva, där han försökte erbjuda sina tjänster som spion i utbyte mot att bli benådad.

Протокол_допроса_Рейли_7_апреля_1925.jpgDet ryska förhörsprotokollet med Sidney Reilly är daterat den 7 augusti 1925. 

 

Men på order av diktator Josef Stalin, Lenins efterträdare, avrättades han i november samma år. Hans kropp begravdes i en omärkt grav.

Genom åren har mytbildningen kring Reilly fortsatt att växa. 

Sidney_reilly_8.jpgSam Neill spelade Sidney Reilly i den populära tv-serien Reilly, Ace of Spies från 1983.

 

1983 producerades Reilly, Ace of Spies, en populär tv-serie i tolv delar med Sam Neill i huvudrollen.

Att vi idag minns Reilly beror dock mest på att han var en av de främsta inspirationskällorna till alla tiders mest populära hjältespion. 

I boken On His Majesty’s secret service hävdar historikern Andrew Cook att Ian Fleming hörde talas om Reilly genom en bekant som arbetat med honom i Ryssland. Därmed såddes fröet till James Bond – en figur som bland annat har gestaltats av Sean Connery, Roger Moore och Daniel Craig i otaliga filmer genom åren.

Mannen som föddes i Ukraina som en fattig oäkting vid namn Sigmund Rosenblum hade sannolikt njutit av tanken på att han indirekt lever vidare på vita duken – än idag.