Besök Draculas slott och andra mytiska platser

Krypa ner i fängelsehålan där Dracula torterade sina offer? Klättra upp i eken där Robin Hood sköt pilar på sheriffen av Nottinghams soldater? Eller kanske lite guldvaskning i sjön som sägs gömma det gåtfulla Eldorado? Här är tio resetips till verkliga platser som många trodde var rena sagorna.

Text: Petter Karlsson
Foto: TT, Wikimedia Commons

frankenstein.jpg

1. Frankensteins borg

På grund av ett vulkanutbrott i Indonesien blev sommaren 1816 den regnigaste i mannaminne. Fyra engelsmän, som hyrt en villa vid Genèvesjön, beslöt att fördriva tiden med att skriva var sin spökhistoria.

Bäst lyckades den blott 18-åriga Mary Wollstonecraft, som var älskarinna åt poeten Percy Shelley.

Om natten drömde hon om en vetenskapsman som stod hukad över en orörlig kropp. Nästa dag började hon skriva romanen Frankenstein, vars namn hon förmodligen plockat upp när hon med båt på floden Rhen passerat en tysk borg några veckor tidigare. Där bodde alkemisten Konrad Dippel, som enligt legenden ska ha lyckats väcka döda liv till liv med okända dekokter.

Både borgen Frankenstein – som inte ligger långt ifrån Frankfurt – och Villa Diodati går mycket väl att besöka. Den sistnämnda såg för övrigt även födelsen av den moderna vampyren.

I den brittiska ”spökkvartetten” ingick nämligen också en läkare, John Polidori, som blev så inspirerad av den dystra men kreativa atmosfären att han skapade blodsugaren Lord Ruthven.

Den 19-sidiga skräcknovellen The vampyre publicerades 1819 – 78 år före Bram Stokers Dracula.

 

sherwood.jpg

2. Sheerwoodskogen

Man kan fortfarande träta om vem som var den riktige Robin Hood:

En viss Robin Hobehode som år 1228 fick ett stulet kreatur beslagtaget av sheriffen i Yorkshire? Tjuvjägaren Robert Hode som greps år 1354 på bar gärning i kronans skog i Rockingham? Eller kanske bågskytten Robert Hood som år 1363 tjänstgjorde i franska Neufchâtel-en-Bray?

Däremot råder inget tvivel om att Sherwoodskogen ännu grönskar i högönsklig välmåga utanför Nottingham.
Här har åtskilliga laglösa härjat under århundraden, plundrat resanden och inte alltid (snarare ytterst sällan) delat stöldgodset med traktens fattiga.

Det finns för övrigt fem gator i Nottingham som innehåller namnet Robin Hood, 20 bågskytteklubbar och 21 personer i telefonkatalogen med efternamnet Hood.

Ingen av de sistnämnda har dock ett förnamn som börjar på R.

 

Xanadu.jpg

3. Xanadu

Om man är uppvuxen med den tecknade seriefiguren Mandrake är förstås Xanadu namnet på den ständigt frackklädde hypnotisörens hemliga högkvarter.

Gillar man å andra sidan diskomusik kanske man istället associerar till 80-talsfilmen med samma namn, där Olivia Newton-John for runt på rullskridskor.

Ursprungligen var dock Xanadu namnet på den mongoliske härföraren Kublai Khans bergiga sommarviste. Här kunde han dra sig tillbaka från slätternas hetta och ta en stunds paus från krig, plundring och våldtäkter.

Platsen blev allmänt känd genom poeten Samuel Taylor Coleridges dikt Kubla Khan, som publicerades 1816. Idag ingår den i världsarvet men stavas Shangdu.

 

Dracula.jpg

4. Draculas slott

Vid beskedet att maken dött i kriget mot turkarna ska Draculas hustru ha kastat sig ut från bröstvärnet och slagit ihjäl sig i floden nedanför.

Ett fullt möjligt scenario. Det inser alla som orkar klättra upp till ruinen strax norr om staden Curtea de Argeș i Rumänien. Stupet är flera hundra meter högt. Döden oundviklig. Utsikten makalös.

Att dödsbudet var falskt och gjorde Vlad Ţepeș, som den valakiske fursten egentligen hette, galen av sorg hör också till historien.

Det lär ha varit nu han på allvar förvandlades till ett bindgalet monster som spetsade sina fiender på pålar eller spikade fast turbanerna i huvudet på sultanens sändebud.

Vampyr, då? Ja, när fladdermössen börjar störtdyka och bergsvargarna yla framåt kvällen är man kanske inte så tuff som besökare i Transsylvanien, som också alltid varit bra på att odla spökhistorier om varulvar och häxor.  

Gör dock inte misstaget att välja fel slott. Det var här, i Poenari Castle, som gamle Vlad huserade – inte i tjusiga Bran en bit därifrån, dit de flesta turister beger sig. Där var den adlige blodsugaren blott gäst någon enstaka gång.

 

eldorado.jpg

5. Eldorado

Om man smälter samman allt guld som hittills hittats på jorden så ryms det i en 21,3 x 21,3 x 21,3 meter stor kub.

Inte särskilt mycket, alltså. Vilket kanske också förklarar dels varför kilopriset nyligen passerade en halv miljon kronor, dels varför många fortfarande försöker återfinna den skatt som enligt legenden gömts någonstans i Sydamerika.

”El dorado” betyder egentligen ’den förgyllde’ och har sitt ursprung i en indiansk ritual som de första conquistadorerna fick höra talas om: 

En gång om året klädde stammens hövding av sig naken och pudrades med rent guld från topp till tå. Han for sedan ensam ut i en sjö, där han först badade av sig guldet och därefter offrade gåvor till gudarna genom att sänka rikedomar till botten. På stranden stod hans folk och kastade mer guld, ädelstenar, smycken och juveler i sjön.  

Ända sedan 1530-talet har många gissat att det handlar om cirkelrunda Laguna Guatavita, som ligger på närmare 3 000 meters höjd i Anderna i Colombia.

Det grumliga vattnet gör att dykare knappast göre sig besvär. Istället har man två gånger försökt sänka eller tömma sjön – dock med klent resultat.

Guldsmycken har hittats, det är sant. Men hittills blott för några miljoner kronor.

 

loch ness.jpg

6. Loch Ness

Första rapporterna om ett monster i den skotska sjön Loch Ness är från år 565. Den irländske munken Columbas fann då några bybor i färd med att begrava en man som påstods ha blivit ihjälbiten av ett hiskeligt sjöodjur. I nästa ögonblick dök besten upp igen och den retirerade inte förrän Columbas gjorde korstecknet och anropade Gud.

Riktigt berömt blev dock inte Loch Ness-monstret förrän sommaren 1933. Då påstod sig den turistande Londonbon George Spicer och hans fru ha sett ett stort djur ”med en giraffs hals och en elefants kropp” korsa deras väg och glida ner i sjön.

”Kroppen måste ha varit runt åtta meter lång”, hävdade George Spicer. ”Halsen var böljande och aningen tjockare än en elefantsnabel. I sin mun hade den ett djur som den just tycktes ha fångat.”

En haj? En jättesalamander? En svanödla som blev instängd i sjön när två landmassor långsamt kolliderade? Eller rena rama fantasierna?

Ja, egentligen spelar detta mindre roll. 230 meter djupa Loch Ness är alltid värt ett besök – inte minst för sina undersköna omgivningar och den spöklika slottsruinen Urquhart vid dess södra strand.

 

shangrila.jpg

7. Shangri-La

Namnet är visserligen en skapelse av den brittiske journalisten James Hilton, som extraknäckte som manusförfattare i Hollywood.

1933 skrev han romanen Bortom horisonten, där han beskriver ett avlägset land i Himalaya där alla är lyckliga, godhjärtade och sensationellt långlivade.

Å andra sidan högg Hilton inte sina fantasier helt ur luften. I själva verket baserade han Shangri-La på staden Shambala, som förekommer i urgamla buddhistiska myter.

Shambala ska ha legat mellan floderna Rathapra och Ganges. Den är enligt legenden den plats där Kalki, den sista inkarnationen av guden Vishnu, en dag kommer att visa sig.

Här ligger inte bara ungdomens källa, som fungerar som ett livselixir och bromsar åldrandet – det är också nedgången till Agartha, den stad som enligt legenden påstås ligga under jorden.

 

troja.jpg

8. Troja

Länge misstänkte man att Homeros historier om det trojanska kriget – inklusive den berömda invasionen av huvudstaden Troja med hjälp av en ihålig häst – var rena sagorna.

Att hela fajten ska ha börjat med att den trojanske prinsen Paris kidnappade den sköna Helena, som i sin tur ska ha varit dotter till guden Zeus, ökade förstås inte på sanningshalten.

Men den tyske arkeologen Heinrich Schliemann trodde annorlunda. Denne självlärde prästson behärskade hela 13 språk, bland annat svenska, och deltog på 1870-talet i utgrävningen av en ruinhög vid den turkiska byn Hisarlik.

De fynd som gjordes övertygade både honom och större delen av den akademiska världen att Hisarlik i själva verket var det Troja som ska ha gått under på 1100-talet f Kr.

Hypotesen stärktes när Schliemann 1876 återfann en gyllene dödsmask
i nästan perfekt skick. Denna, menade han, avbildade den legendariske kung Agamemnon, som ledde grekerna i kriget mot Troja.

Agamemnon hade offrat sin egen dotter för att gudarna skulle ge honom segern. I gengäld blev han vid hemkomsten själv mördad av sin drottning och hennes älskare.

Så sent som 2001 fick Schliemanns tes stöd av en omfattande geologisk undersökning. Denna visade att Hisarlik med omnejd överensstämde nästan perfekt med de berg, vikar och dalgångar som Homeros beskriver.

 

camelot.jpg

9. Camelot

Att kung Arthur samlade sina riddare kring ett runt bord i slottet Camelot vet alla som läst sin Prins Valiant. Men även många seriösa historiker tror att den mytomspunne kungen en gång var en härskare av kött och blod.

Kanske var han identisk med den romerske här-föraren Riothamus som år 470 tog sig över Engelska kanalen med 12 000 man och sedermera hamnade i franska staden Avallon, som onekligen låter mycket likt Avalon dit Arthur enligt myten kom för att dö.

Eller var det möjligen landsmannen Lucius Artorius Castus, som på 700-talet försvarade Hadrianus mur med hjälp av ett livgarde som han hämtat i nuvarande Iran?

Vill man besöka ruinerna av Arthurs slott finns det hur som helst två heta
kandidater. Båda ligger i Cornwall, längst ner till vänster på den engelska kartan.

Det ena är Tintagel, som bevisligen var en borg redan under romersk tid. Det ligger nära Dozmary Pool, där Arthur enligt en tradition ska ha mottagit det berömda svärdet Excalibur av ”The Lady of the Lake”.

Det är inte heller långt till det raserade Cadbury Castle, som idag syns som en mäktig gräsbevuxen kulle 18 mil väster om London. I lokala skrifter var det tidigare känt under namnet Camelet.

 

atlantis.jpg

10. Atlantis

Universalgeniet Olof Rudbeck trodde visserligen att det sjunkna Atlantis var identiskt med Sverige (precis som han energiskt hävdade att vårt land en gång rymt Edens lustgård och således varit urhemmet för Adam och Eva).

Mer logiskt är förstås att Atlantis låg nära greken Platon, som var den förste att dikta om dess öde. Någonstans i Medelhavet, alltså.

Ja, kanske rent av turistön Santorini, som idag ser ut som en månskära efter att ha kluvits itu i en fruktansvärd smäll för 3 500 år sedan.

80 procent av ön försvann i vulkanutbrottet. Istället uppstod en 400 meter djup krater som snabbt fylldes av havet.

Forskare gissar att svallvågorna fortfarande var 200 meter höga (!) när de nådde Kreta, tolv mil bort.

Vilket i sin tur skulle kunna förklara varför den minoiska kulturen, med palatset Knossos, tjurmonstret Minotauros och Ariadnes röda tråd, gick under i samma veva.