Svarta Dahlian mördades av Hollywoods egen Jack the Ripper

Medieuppbådet var enormt när den kvinna som kom att kallas för Svarta dahlian hittades mördad i Los Angeles 1947. Men så handlade det också om ett ovanligt brutalt mord bara några kvarter från det glittriga Hollywood. Än idag, 75 år senare, är mordet på Elizabeth Short olöst – och personer träder fortfarande fram och påstår att de vet vem hennes baneman var.

Text: Christian Rosenfeldt Bearbetning: Veronica Trajkovski Malheden
Foto: Getty Images

Ett av de värsta och mest gåtfulla morden i USA:s kriminalhistoria inträffade
i Los Angeles i januari 1947. Det var då kroppen av den 22-åriga Elizabeth Short hittades på en ödetomt. Kvarlevorna var så illa tilltygade att till och med garvade rättsläkare mådde dåligt vid åsynen.

Polisen startade en mördarjakt utan dess like där inte bara allmänheten utan också privatdetektiver, journalister, författare och tjallare från den undre världen i princip ombads hjälpa till.

Men trots det var jakten förgäves och gärningsmannen kom undan.

GettyImages-514954736.jpgElizabeth Short var en vacker ung kvinna och som så många andra sökte hon lyckan i Hollywood.

 

Det fanns de som påstod att misslyckandet berodde på att de blodiga spåren ledde rakt in i polishuset.

– Varje gång vi kände att vi var sanningen på spåren så blev vi bortkopplade från fallet. Det verkade nästan som om någon i själva polishuset stoppade oss, förklarade Ernest Harmon vid Los Angeles mordrotel.

Och han var inte ensam.

En av hans kollegor tvingades lämna över allt insamlat och dokumenterat material i fallet till sin chef. Brev, intervjuer och anteckningar hemligstämplades och en vecka senare blev kollegan förflyttad till en annan avdelning – med stränga order om att aldrig någonsin prata om vad han visste.

I en intervju antydde Ernest Harmon att om inte gärningsmannen själv var polis så var förövaren någon som var viktig och rik nog att få polisbeskydd – kanske en hög politiker eller en av topparna inom den organiserade brottsligheten i staden.

GettyImages-514957742.jpgElizabeth Short tillsammans med sin mamma.

 

Klädd i svart

Huvudpersonen i det uppmärksammade dramat hette Elizabeth ”Beth” Short. Hon föddes den 29 juli 1924 i Boston, Massachusetts, som den tredje av fem döttrar till Phoebe Mae och Cleo Short. Redan när Elizabeth var 5 år gammal lämnade hennes far familjen och hennes mor fick sedan arbeta hårt för att försörja de fem barnen.

Elizabeth förtrollades tidigt av filmens värld och närde en dröm om att bli stjärna i Hollywood. Redan som tonåring flyttade hon till Kalifornien och bosatte sig i Los Angeles.

Hon såg bra ut, hade långt, korpsvart hår och var oftast klädd i svart, därav smeknamnet Svarta dahlian.

Hennes skönhet påpekades ofta och när USA drogs in i andra världskriget blev filmstaden genomfartsled för soldater på väg ut i kriget.

Den svartklädda skönheten led ingen brist på uppvaktning och hon syntes ofta ute på och kring militärförläggningen i staden. Det finns även uppgifter om att hon ska ha arbetat på militärförläggningen.

Under den här tiden ska Elizabeth ha vunnit både skönhetstävlingar och utnämnts av lokala tidningar till månadens pinuppa.

Elizabeth hade dejtat några män tidigare men inte träffat den rätte.
På nyårsafton år 1944 mötte hon major Matthew Gordon Jr, som arbetade inom flygvapnet och var stationerad i Indien. Han ska ha friat till henne genom ett brev. Men i augusti 1945 dog Matthew i en flygolycka.

Elizabeth ska ha tagit hans död väldigt hårt. 

GettyImages-83043745.jpgHär, på Las Palmas Hotel i Los Angeles, bodde Elizabeth Short vid tidpunkten för mordet.

 

Försvann spårlöst

Vid den här tiden bodde Elizabeth i billiga hyresrum och arbetade på små barer kring North Cherokee Avenue. I bekantskapskretsen ingick allt från B-skådisar och fotomodeller till knarklangare och prostituerade.

En av väninnorna sägs ha varit en brunett vid namn Norma Jeane Baker. Några år senare skulle Norma Jeane blondera håret och bli världskänd
under namnet Marilyn Monroe.

Strax efter nyår 1947 försvann Elizabeth Short spårlöst. Men eftersom hon saknade både en fast bostad och rutiner i tillvaron tog det tid innan någon saknade henne.

På morgonen den 15 januari hittade en kvinna och hennes 3-åriga dotter något som de först trodde var en sönderstyckad skyltdocka vid en ödetomt mitt i Los Angeles.

När de kom närmare insåg de att det rörde sig om en människokropp.

Den lilla flickan sprang skrikande därifrån, och även modern chockades av synen. 

När polisen anlände hade redan flera reportrar och fotografer från tidningarna Los Angeles Examiner och Los Angeles Herald-Express dykt upp på platsen. 

GettyImages-3241469.jpgRubrikerna blev många i det uppmärksammade fallet. Här syns en ung tidningsförsäljare.

 

Journalisterna rörde sig helt fräckt över hela ödetomten men blev så
småningom bortkörda från mordplatsen av en irriterad poliskår. Utredningen konstaterade att kvinnan, innan hennes kropp dumpades, blivit ihjälslagen på en annan plats och därefter lemlästats så grovt att förövaren beskrevs som en ”varulv”.

Redan på 1940-talet var Los Angeles en våldsam stad, men ingen hade sett något som liknade detta och mördaren jämfördes med Jack the Ripper, som härjade i England i slutet av 1800-talet.

Under drygt en månad var mordet på Elizabeth Short på tidningarnas förstasidor. Dagen efter mordet sålde tidningen Examiner fler exemplar än de gjort sedan andra värlskriget.

 

GettyImages-56717192.jpgBevis i fallet upplagda på ett bord på Los Angeles distriktsåklagares kontor. På bordet finns en svart adressbok, ett tidningsklipp om Shorts förmodade fästmans död, Shorts födelsebevis, ett hotbrev sammansatt av tidningsurklipp, en bagagecheck från ett förvaringsställe, ett visitkort, ett Western Union-telegram och flera fotografier av Short.

 

GettyImages-56716863.jpg

Efter att den sargade kvinnokroppen hittats skickades hennes fingeravtryck till FBI för identifikation. Lite drygt två dygn senare kunde polisen slå fast att det var 22-åriga Elizabeth Short som hittats mördad. Short fanns i FBI:s register eftersom hon tidigare hade sökt en tjänst som sekreterare inom armén och för att hon gripits för att ha druckit alkohol, trots att hon inte hade den lagliga åldern inne.

 

Inga fingeravtryck

Samma dag tog Examiner också emot en adressbok och en väska som av allt att döma skickats av mördaren. Sakerna tillhörde nämligen offret.

Adressboken saknade flera sidor – vilka förmodligen rivits ut av gärningsmannen – och alla fingeravtryck var noggrant avtorkade.

 

GettyImages-56717303.jpgEtt av alla de fotografier på Elizabeth Short tillsammans med okända män som hittades bland hennes saker.

 

Polisen hittade även Elizabeths resväska, som innehöll foton som tagits i fotoautomater. På bilderna ser man en leende Elizabeth tillsammans med flera
olika män. En del av dessa kunde senare identifieras och frias
från miss
tankar, medan andra förblev okända.

Polisen spårade upp dömda våldsverkare men kunde aldrig binda någon till brottet. 

Under veckorna efter mordet kontaktades polisen av närmare 50 personer som ville erkänna mordet på Svarta dahlian. 

En av bekännarna hette Joseph Dumais. Han påstod sig även vara gift med Elizabeth Short.

Dumais hade tidigare varit soldat men fått frisedel på grund av psykiska besvär. Trots en trovärdig berättelse avfärdades han som en ofarlig mytoman.

Dumais skulle senare tillbringa flera år på mentalsjukhus innan han begick självmord år 1956.

GettyImages-514677788.jpgRobert Manley tog ett lögndetektortest och klarade det.

 

Till en början var polisens främste misstänkte Robert ”Red” Manley. Han erkände genast att han haft ett förhållande med offret och sa att de tillbringat ett par dagar tillsammans i San Diego kort innan Elizabeth hittades död. På väg hem från San Diego hade han släppt av henne på Biltmore Hotel i Los Angeles. Han var en av de sista som såg henne i livet. Men det fanns varken motiv eller några bevis som pekade i hans riktning.

Dessutom klarade Robert Manley ett lögndetektortest samt kunde bevisa att han återvänt till San Diego före mordet, varpå Manley avskrevs från utredningen.

 

GettyImages-514957958 (1).jpgRobert ”Red” Manley identifierar Elizabeth Shorts handväska. Manley, en säljare och bekant till Short, var en av de sista personerna som såg henne i livet.

 

Mördaren undkom

Ett annat tips pekade ut Ed Burns, som många i offrets vänkrets kände som en svartsjuk men charmig man. Efter mordet var dock den mystiske mannen som uppslukad av jorden.

Polisen famlade i blindo, och trots rykten om allt från galna läkare, slaktare och begravningsentreprenörer till djävulsdyrkare och torterare som rymt från Nazityskland lyckades polisen aldrig hitta Svarta dahlians mördare. Och genom åren har flera teorier presenterats.

 

GettyImages-514690228.jpgDaniel S Voorhees var en av alla de män som erkände mordet på Svarta dahlian.

 

År 1995 kom Janice Knowltons bok Daddy was the Black Dahlia killer, i vilken hon berättar att hon som äldre drabbades av depression och hur en terapeut då fick henne att minnas förträngda minnen – minnen som påstods ha orsakat tillståndet.

Minnena skildrade hur hennes pappa, George Knowlton, tog med sig sin då 10-åriga dotter på bilturer i 1940-talets Los Angeles. Under bilturerna plockade han upp unga kvinnor, som han sedan våldtog och mördade. En av alla dessa unga kvinnor skulle tydligen ha varit Svarta dahlian. Dock tar boken inte upp några konkreta bevis och Janice Knowltons far omkom i en bilolycka under julen 1960 och kunde således inte bestrida anklagelserna.    

En teori som på senare år rönt stor uppmärksamhet är den pensionerade mordutredaren Steve Hodels påstående om att hans egen far, George Hodel, låg bakom mordet på Svarta dahlian.

Efter faderns död har Steve Hodel letat fram bevis – som stöder tesen att hans egen far var mördaren.

Han har bland annat berättat om några fotografier på Elizabeth Short som han hittade bland faderns saker efter dennes död. Fotografierna fanns i ett album som låg i en undangömd låda. Han har även presenterat handstilsprover som enligt honom stämmer överens med de brev mördaren skickade till pressen och polisen. Dessa har sedermera undersökts av experter men kunde inte visa ett entydigt resultat. 

GettyImages-56716845 (1) (kopia).png

Ett av de hotbrev som skickades till Los Angeles Herald-Express, sammansatt av tidningsurklipp. Hotbreven påstods vara skrivna av mördaren, men det finns de som tror att de satts ihop av journalister som försökte hålla historien vid liv.

 

Steve Hodel har bland annat skrivit boken Black Dahlia Avenger: The true story, som kom ut 2003.

Det som ger den här teorin lite tyngd är att George Hodel, som var läkare, fanns med på polisens lista över misstänkta gärningsmän redan i samband med mordutredningen 1947, dessutom högt upp.

Och mysteriet och teorin fortsatte och utvecklades av George Hodels barnbarnsbarn Yvette Gentile och Rasha Pecoraro i deras gemensamma podd Root of evil: The true story of the Hodel family and the Black Dahlia, som kom ut 2019. 

Ingen har dock med säkerhet kunnat binda George Hodel till mordet. Och just det faktum att gärningsmannen klarade sig undan polisen gör att intresset kring fallet ännu lever kvar och att det fortfarande, 75 år efter mordet, dyker upp nya teorier om vem som mördade Elizabeth Short.

Frågan är om vi någonsin kommer att få alla svar kring ett av de mest uppmärksammade morden i USA:s kriminalhistoria